שאלות נפוצות בנושא דיני משפחה
דף הבית » שאלות נפוצות – דיני משפחה
מהו צו הגנה ואיך ניתן לקבלו?
צו הגנה הינו לפי החוק למניעת אלימות במשפחה תשנ"א 1991 –המטריד הינו בן משפחה היכול להיות הורה, בן זוג, אח, דוד, סב וכו'. כלומר, החוק בא ומאפשר לבן משפחה להגן על עצמו מפני הטרדה, אלימות ואיום.
בקשה לצו הגנה תהיה מוגשת במזכירות בית משפט לענייני משפחה או בית משפט שלום ועליה להיתמך בתצהיר בעובדות סבירות שאכן קיימת הטרדה, פגיעה או חשש ממשי לפגיעה בחיים.
תוקפו של צו הגנה הינו לחצי שנה וניתן להאריכו עוד חצי שנה עד שנה. מעבר לצו עצמו , כאשר מדובר על אלימות במשפחה רשאי בית המשפט להטיל סנקציות נוספות כמו למשל איסור על יצירת קשר, ערובה כספית אשר תבטיח את ההתרחקות של המטריד, נטילת נשק וחיוב המורחק בטיפול מניעתי/ שליטה בכעסים וכו'.
האם ניתן לחזור מתלונה שהוגשה במשטרה כנגד בן/בת זוג?
בעיקרון לא ניתן לחזור מתלונה על אלימות או איומים מבן/בת הזוג ובקשה שכזו עלולה להוביל את המתלונן/ת לאישום בגין תלונת שווא.
להבדיל, ניתן לבקש להימנע מהגשת כתב האישום לאור שלום בית וטיפול זוגי.
מה הדין לגבי תלונת סרק כאשר מדובר על אלימות במשפחה?
הגשת תלונת שווא הינה עבירה פלילית העלולה לגרור הגשת כתב אישום כנגד המתלונן והטלת קנס כספי גבוה. ככל ומדובר על בת זוג שמתלוננת ייתכן שיפגעו זכויותיה בהליך הגירושין מבחינה הלכתית בבית הדין הרבני.
מה ניתן לעשות כאשר צד אחד אינו מקיים את הסדרי הראיה שנקבעו?
הפרת הסדרי הראיה הינה הפרה של צו שיפוטי, כאשר מופר צו זה ע"י אחד הצדדים ניתן לפנות לבית המשפט/בית דין רבני אשר באפשרותם להטיל קנסות כנגד המפר על כל הפרה וכן בחינת המשמורת במידה וההפרות חמורות.
איך ניתן להפחית מזונות שנקבעו בהסכם או בפסק דין?
על מנת לבקש הפחתת מזונות יש להגיש תביעה המוכיחה שינוי נסיבות מהותי מיום בו נחתם ההסכם או ניתן פסק הדין ועד ליום הגשת התביעה.
על השינוי להיות משמעותי וקבוע ולא קל או זמני.
מהו ממזר?
ממזר הינה הגדרה כאשר הובא לעולם ילד או ילדה מחוץ לנשואים כאשר האישה נשואה. המשמעות לכך הינה כי ילד זה לא יוכל להתחתן כדת משה וישראל.
הדרך לדעת אם מדובר בילד ממזר הינה באמצעות בדיקת רקמות, יחד עם זאת בתי הדין הרבניים ובתי המשפט נמנעים מלאשר בדיקה זו על מנת לאפשר לילד חיי יהדות תקינים.
מתי כדאי לפנות לבית הדין הרבני ומתי כדאי לפנות לבית המשפט?
בישראל ישנה סמכות מקבילה בעניינים מסוימים גם לבית הדין הרבני וגם לבית המשפט . הדעה הרווחת היא שלגברים עדיף לפנות לבית הדין הרבני ולנשים עדיף לפנות לבית המשפט, אך אין לכך תשובה חד משמעית ובחינה שכזו צריכה להיעשות עם הנתונים שמביא כל צד ולכן כל מקרה לגופו.